9 LUCRURI care erau foarte DIFERITE atunci când au fost INVENTATE

Odată cu trecerea timpului nu numai viața ta se schimbă, ci și lucrurile din jurul tău. Poți să nu observi ușor aceste schimbări pentru că e vorba de lucruri foarte comune, și ești înconjurat de ele încă de la naștere. De exemplu, în trecut, aspiratorul era atât de mare, încât era imposibil să fie folosit pentru curățenia în casă.

Amintește-ți unde a început povestea a 10 lucruri familiare:

1. Avioane de pasageri

La începutul existenței sale, aviația civilă nu a oferit facilități pentru pasageri: de exemplu, scaunele din cabina aeronavei Ford trimotor (cunoscută și sub denumirea „Tin Goose“) arătau mai mult ca niște scaune obișnuite, și nici nu se punea problema unei centuri de siguranță. După al doilea război mondial, zborurile au devenit destul de confortabile, deși încă controversate în ceea ce privește siguranța: pasagerii erau lăsați să fumeze la bord, alcoolul era oferit fără restricții, și existau leagăne pentru copii atașate de raftul de bagaje.

În prezent, regulile pentru transportul de pasageri au devenit mult mai stricte, iar masa de prânz poate fi servită doar în clasa întâi și clasa business. Apropo, până la sfârșitul anilor 1950, clasa economică nu exista: călătoria pe calea aerului era foarte scumpă și pur și simplu nu avea sens să divizi avionul în categorii.

1-17-600x600-5344609

FOLLOW ME

2. Mașina

Istoria primelor mașini a început cu apariția motoarelor cu aburi capabile să transporte o persoană. Dar prima mașină de producție cu motor cu combustie internă a fost o „mașină de brevet Benz” (Benz Patent-Motorwagen). Acest model era cu trei roți și nu avea volanul obișnuit.

Știai că: prima călătorie lungă cu mașina a fost făcută de soția lui Benz, Bertha , care, împreună cu copiii și fără știrea soțului ei a călătorit în condiții de siguranță 194 km dus – întors, ajutând astfel inventatorul în a identifica și punctele slabe adrese în designul său.

2-19-600x300-7344849

3. Bicicleta

Prima bicicletă nu avea pedale și era, de fapt, un scuter din lemn cu două roți sau, așa cum creatorul, baronul german Karl Dres a numit-o „o mașină care rulează”. Invenția a fost numită „cărucior“, și, ulterior un fierar scoțian ,Kirkpatrick MacMillan, a creat biciclete mai apropiate de design-ul modern, adăugând pedale și șa.

Din acel moment, bicicleta a continuat să se îmbunătățească: la început au apărut anvelope gonflabile , apoi frâne în pedale, modul de frâna de mână, viteze de deplasare și alte caracteristici, iar bicicleta a devenit mult mai ușoară în greutate și mai ușor de manevrat.

3-18-450x600-4155151

4. Aspirator

Primul aspirator cu motor, care a început să se producă la sfârșitul secolului al XIX – lea , în Statele Unite era atât de mare încât a fost transportat cu ajutorul cailor. Era imposibil să îl bagi în casă, așa că îl lăsai afară și te foloseai de un furtun de 30 de metri prin fereastră. Treptat, ca multe alte invenții, aspiratoarele au devenit mai silențioase, mai mici și mai eficiente. În ultimii ani, aspiratoarele robotice, care pot curăța fără intervenția umană, au devenit populare.

4-14-600x600-2113895

5. Uscătorul de păr

La sfârșitul secolului al XIX-lea, dispozitivul pentru uscarea părului nu avea nevoie de electricitate: era un fel de sticlă din ceramică în care se turna apă fierbinte și apoi era pusă prin păr pentru a-l încălzi și usca. Curând după aceea, au început să apară și uscătoarele de păr electrice – mai întâi staționare și apoi manuale, care sunt acum practic în fiecare casă.

5-16-600x600-7227074

6. Consola de jocuri

Prima consolă Magnavox Odyssey a fost lansată în 1972 și nu conține încă un microprocesor și microcircuite – folosea 40 de tranzistoare și 40 de diode. Primul joc din acest dispozitiv a fost o simulare a tenisului de masă. În mod surprinzător, chiar și acum, în epoca consolelor din cea de-a opta generație, consolele retro au încă loc în inimile faniilor care colectează dispozitivele „vechi” și jocuri pentru ele.

7-14-500x600-9616427

7. Telefonul mobil

Cu toate că apariția unor astfel de dispozitive a fost prezisă încă din 1910, primul prototip al unui telefon mobil a apărut abia în 1973, și au fost nevoie de încă 11 de ani înainte ca Motorola DynaTAC 8000x să devenă disponibil pentru toată lumea. Cumpărătorii nu au fost opriți de prețul ridicat al dispozitivului (3.995 dolari), iar mii de telefoane au fost cerute de consumatori.

Multe lucruri s-au schimbat de atunci. Telefonul mobil modern nu mai are nicio legătură cu forma și greutatea unei cărămizi, în plus este mult mai deștept decât strămoșul său și relativ ieftin. Nu se schimbă doar un singur lucru: oamenii încă mai vânează produse noi de la producători bine-cunoscuți, atât de mult încât sunt gata să-și petreacă noaptea lângă magazine.

8-13-600x400-5636319

8. Pantofi

Se știe că popoarele antice care trăiau în țări cu climă caldă purtau sandale sau mergeau fără încălțăminte. Cei care locuiau în zone răcoroase au fost forțați să inventeze pantofi mai fiabili: de exemplu, pantofii impermeabili: talpa lor era făcută din piele de urs, partea de sus era făcută din piele de ren, învelită cu lilieci, iar iarba moale era folosită ca încălzitor.

Știai că: mult timp, pantofii pentru picioarele drepte și stângi au fost absolut identici. Mai exact, vechii greci au luat în considerare această distincție, dar în Europa medievală nu au crezut prea mult în aceasta, iar pantofii au luat forma picioarelor deja când lumea începusesă poarte șosete.

9-10-500x600-4908742

9. Sutien

Primele asemănări ale unui sutien pot fi considerate bandajele de piept din Egiptul Antic sau o centură de piele moale, care lega sânii unei femei din Grecia antică și din Roma antică. În Evul Mediu, acest articol vestimentar a fost aproape uitat, iar mai târziu rolul sutienului era îndeplinit de corsete pentru mai multe secole.

Cel puțin, așa s-a spus până în 2008 , când arheologii din Austria au descoperit un sutien relativ bine conservat, care a fost făcut în jurul mijlocul secolului al XV – lea și croiul piesei vestimentare nu e atât de diferit de ce există astăzi pe piață.

10-10-600x360-6068464

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.