Regulile mâncatului sănătos?
E o întrebare pe care o primesc mai mereu. De pildă, săptămânile trecute, când am expus la V for Verde, mămicile m-au luat cu asalt. Erau curioase să afle ce să îi dea prichindelului la şcoală şi să şi respecte regulile unui meniu sănătos, curat.
Cu doi copii vrăjiţi la rândul lor de dulciuri e destul de greu să predici meniul ca la carte. Dacă puştiul e dispus să accepte combinaţiile ultra-sănătoase, atunci e perfect. Dacă însă ar prefera un senviş în loc de avocado cu ou, atunci, nu-l obligaţi şi introduceţi uşor-uşor alimente sănătoase, explicându-i de ce e bine să le consume.
Eu mi-am făcut nişte mici reguli de nutriţie pe care le aplic şi pe care vreau să vi le împărtăţesc. Uneori mă scutesc de multe bătăi de cap.
- Alegeţi, pe cât posibil, alimente naturale, crescute în grădini sau în ferme şi nu ambalate sau carnea cumpărată de la măcelar.
- Construiţi felul de mâncare în jurul unui aliment cheie sănătos: lapte, carne de pui, quinoa, broccoli, fasole, mazăre.
- Cumpăraţi alimente organice care au crescut fără îngrăşăminte, lumină artificială, pesticide, îngrăşământ artificial.
- Fereşte-te de alimente ce conţin ingrediente pe care nu le poţi pronunţa.
- Acordă prioritate legumelor bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi şi scoate pe cât posibil zaharurile şi alimentele procesate care aduc toxine şi multe kilograme în plus.
- Scoate alimentele de culoare albă din schema zilnică de nutriţie: zahărul, pastele făinoase, brânzeturile foarte grase.
- Găteşte acasă: restaurantele, fast-food-urile, firmele de catering folosesc aditivi, mâncare e bogată în zahăr şi nu controlezi ce ai în farfurie. Dacă găteşti acasă tu decizi ce pui şi ce nu în mâncare.
- Bucură-te de fiecare înghiţitură.
Buna seara, am vazut astazi emisiunea dvs despre diagnosticarea si echilibrareaenergetica.
Va rog sa imi spuneti unde o pot gasi pe d=na dr, Camelia Stefanescu.
Cu multumiri si urarinumai de bine.
Daniela Radescu