Dacă ai folosit vreodată benzi de curățare a porilor, știi că sunt satisfăcătoare și scârboase în același timp. Nu e nimic mai mulțumitor decât să smulgi banda de pe nas și să vezi cum a tras toată mizeria, iar Internetul e de acord – imaginile cu benzi de curățare a porilor folosite ajung virale.
Dar, ce îi fac aceste benzi pielii tale cu adevărat? O ajută sau o rănesc?
Despre acest lucru vorbește Dr. Arielle Nagler, un dermatology de la Centrul Medical Langone NYU.
Deși benzile de curățare a porilor îndepărtează multă mizerie, ulei și piele moartă, ele trag afară numai un strat superficial – așa că nu îți curăță cu adevărat porii.
Iată cum funcționează aceste benzi: banda este de obicei un material țesut, cu o bucată de adeziv sau polimer pe o parte, care se lipește de nasul tău atunci când e umed. O lași să se usuce (de obicei pentru 10-15 minute), iar apoi o tragi și observi că pe ea a rămas lipită mizeria.
Benzile de curățare trag tot ce se găsește pe suprafața nasului – uleiul care a fost oxidat și a devenit negru (punctele negre), pielea moartă, mizeria, părul. Deoarece se lipește numai de suprafața nasului, nu ajunge la reziduurile din interior, care se acumulează și duc la formarea punctelor negre. Poate că îți lasă pielea frumoasă pe-afară, dar nu oferă o curățare profundă.
FOLLOW ME
Nu reduc mărimea porilor și nu previn dezvoltarea altor puncta negre, așa că nu au beneficii pe termen lung.
Dacă folosești benzi de curățare pentru a scăpa de punctele negre, te vei bucura de rezultat pe termen scurt. În 24-48 de ore, toată mizeria pe care ai îndepărtat-o se va acumula la loc – celulele pielii tale se întorc constant, așa că cele moarte rămân prinse în interiorul porilor, spune Nagles. Cu alte cuvinte, benzile de curățare a porilor nu fac ca punctele negre să dispară cu totul – ele se vor întoarce mereu.
Nu e posibil nici ca porii să se micșoreze după folosirea benzilor – e doar o aparență dacă par mai mici
Dacă vrei să îți cureți cu adevărat porii, va trebui să folosești alte produse – precum retinoizii – care să prevină viitoarele apariții ale punctelor negre. Acestea funcționează pe termen lung. Pot fi găsite sub formă de cremă sau ser și pot fi luate de la farmacie, cu sau fără prescripția unui medic dermatolog.
Poți folosi numai aceste produse ori le poți combina cu benzile de curățare a porilor, atâta timp cât nu apar iritații, pentru niște rezultate mai bune. În ceea ce privește mărimea porilor, aceștia pot fi micșorați cu ajutorul unor tratamente laser delicate.
Dacă te ferești să folosești chimicalele, poți să cureți porii de e nas și cu ajutorul uleiurilor de curățare. Cel mai bine ar fi însă să vorbești cu un dermatolog, pentru a vedea ce e mai bine pentru tine și pielea ta.
Astfel de benzi nu îți provoacă daune serioase , cum ar fi ruperea unui strat de piele sau ruperea capilarelor.
Atâta timp cât urmezi instrucțiunile de pe cutie și nu observi nicio problemă, benzile pentru puncte negre nu cauzează nimic rău. Unii oameni sunt îngrijorați că tragerea benzilor va rupe capilarele sau va afecta permanent tenul, dar acest lucru nu este posibil, deoarece forța tragerii benzii nu este atât de puternică – mai ales în comparație cu trauma care poate apărea pe piele atunci când îți storci forțat un coș.
Deci, dacă utilizezi astfel de benz, asigură-te că faci acest lucru în mod responsabil. Nu le folosi mai mult de o dată pe săptămână, urmează instrucțiunile, nu le lăsa să acționeze prea mult și clătește-te bine după utilizare.
Citește și: 9 remedii NATURALE pentru a scăpa de PUNCTELE NEGRE
O piele curată face parte dintre principalele elemente asociate cu frumuseţea. Un mod de a te asigura că ai o piele frumoasă şi sănătoasă e să ai grijă de ea în fiecare zi. Iată câteva remedii naturale care te vor ajuta să îndepărtezi punctele negre și albe de pe nas și față:
1. Lămâie + miere + zahăr
Taie o lămâie pe jumătate și acoepră suprafața tăiată cu miere în întregime. Apoi presară pe jumătatea de lămâie niște zahăr (din trestie de zahăr), și masează zonele problematice cu acest „burete” natural într-o mișcre circulară. Urmează această procedură o dată pe săptămână.
2. Vaselină + folie de plastic
Folosește acest truc după duș, fiindcă ai porii deschiși de la apa fierbinte. Aplică vaselină pe zonele afectate. Apoi, așază folia de plastic peste. După aceea, aplică un prosop fierbinte și așteaptă să se răcească la temperatura camerei. Apoi folosește un șervețel pentru a îndepărta surplusul de vaselină de pe față și strânge ușor pielea cu punctele negre pentru a le îndepărta. În final, șterge-te pe față cu o dischetă de bumbac înmuiată în loțiune. Repetă procedura o dată sau de două ori pe lună.
3. Ulei de cocos + uleiuri esențiale
Încălzește timp de 10-15 secunde o pătrime de ceașcă de ulei de cocos la microunde. Apoi combină-l cu 10 picături de ulei de lămâie, lavandă și arbore de ceai. Amestecă bine. Folosește o dischetă de bumbac pentru a aplica soluția pe piele dimineața și seara după ce te speli pe față. Păstrează amestecul într-un borcan închis, la temperatura camerei.
4. Scorțișoară + făină de ovăz
Amestecă o linguriță de făină de ovăz cu o linguriță de pudră de scorțișoară. Adaugă puțină apă caldă și amestecă bine, până are consistența unei creme foarte groase. Aplică ușor amestecul pe față, cu degetele, într-o mișcare circulară. După un minut, spală-te bine pe față cu apă rece. Scorțișoara te poate face să simți furnicături, dar senzația o să dispară după ce te speli pe față. Trucul ar trebui să fie urmat de 2 ori pe lună.
5. Zahăr + miere + ulei de măsline + extract de vanilie
Combină o pătrime de ceașcă de zahăr alb cu o pătrime de ceașcă de zahăr brun într-un bol și amestecă. Adaugă o pătrime de ceașcă de ulei de măsline și amestecă bine. Adaugă apoi 1 lingură de miere și o jumătate de linguriță de extract de vanilie. Amestecă bine ingredientele până obții o pastă fină, apoi folosește rezultatul pe zonele cu probleme. Clătește cu apă caldă. Urmează procedura o dată pe săptămână. Păstrează amestecul într-un borcan etanș, la temperatura camerei.
Citește și: Ce înseamnă marcajele BB, CC, DD și PP de pe ambalajele cremelor? Îmi pare rău că am aflat prea târziu
Dermatologii germani au creat în urmă cu ceva timp cremele BB, apreciate acum de multe femei. După aceea, cremelor BB le-au urmat cremele CC-, DD-, PP- și EE.
Iată care sunt diferențele dintre ele și cum să o alegi pe cea potrivită tipului tău de piele.
Crema BB
Aceasta este un balsam („beauty balm”/ „blemish balm”), care protejează, hidratează, calmează și uniformizează tenul. Poate fi folosită în orice anotimp și la orice tip de piele.
Crema CC
Aceasta corectează culoarea („color control”), acoperind pielea galbenă și înroșită. Crema CC oferă luminozitate și prospețime pielii, are filter SPF, dar este contraindicată tenului gras, cu probleme.
Crema DD
Acasta este pentru protecția de zi cu zi („daily defense” / „dynamic do-all”). Are SPF ridicat și este bună pentru cele care trăiesc în orașe mari și aglomerate. Este o cremă adecvată persoanelor a căror piele e îmbătrânită.
Crema PP
Crema PP („pink perfect”) trebuie să fie utilizată ca bază pentru machiaj – acoperă imperfecțiunile pielii, uniformizând-o. Aplicată pe pielea curățată și hidratată inițial, crema devine invizibilă.
Crema EE
Aceasta este o cremă pentru exfoliere („extra exfoliation”). Îndepărtează celulele de piele moartă, oferă protecție împotriva soarelui și hidratează, putând să ajute și în lupta cu acneea. Nu ar trebui să fie folosită prea des și nu se recomandă celor cu ten sensibil. A fost concepută pentru pielea lipsită de strălucire, cu puncte negre.
Este indicat să folosești produse ce conțin uleiuri pentru a înlătura cremele mai sus menționate.