Săptămâna trecută am găsit-o pe Alesia singură, în mansardă, care este de fapt camera lui Alex. Cum Alex a fost la Sinaia în ultimele luni, Alesia s-a tot dus în camera lui să se uite la peștișori sau să se joace, pentru că are mai mult spațiu decât în camera ei. M-am gândit că poate e acolo atunci când am strigat-o și nu o găseam, dar m-am supărat foarte tare când am văzut cu ce se juca. Avea în mână aprinzătorul de la aragaz, așa că bineînțeles că mi-a stat inima în loc și mi-au trecut prin cap 2345 de scenarii care se puteau întâmpla.
I-am mai explicat că e periculos să te joci cu focul, așa că i-am reluat teoria cu ce nu are voie să facă nesupravegheată, ce nu are voie să facă sub nicio formă și la ce pericole se expune. Eu sunt foarte directă cu copiii mei. Așa că nu i-am spus „dacă te joci cu focul o să faci pe tine” (așa cum se spune, ci „dacă te joci cu focul poți să dai foc la casă”. Când vine vorba de astfel de lucruri, trebuie să îi tratăm ca pe niște oameni mari. Acesta este și motivul pentru care atunci când am făcut accident, i-am arătat Alesiei cum era mașina în urma impactului și i-am spus ce se putea întâmpla dacă ar fi fost cu mine și nu avea centura pusă. Sunt convinsă că numai așa pot să îi responsabilizez, fiind cât de poate de sinceră cu ei.
I-am arătat încă o dată filmulețul nostru cu regulile de siguranță pe care trebuie să le știe copiii, fără să o cert că le-a uitat, ci cu gândul că are nevoie să și le reamintească:
Reguli de siguranță pe care trebuie să le știe copiii:
- Nu vă jucați niciodată cu focul de la aragaz și nu lăsați o flacără nesupravegheată
- Nu lăsați materiale inflamabile lângă foc sau aparate care folosesc gaze naturale.
- Nu băgați degetele în priză sau alte obiecte ascuțite.
- Nu vă jucați cu cablurile electrocasnicelor.
- Stingeți lumina atunci când părăsiți o încăpere
- Opriți calculatorul și televizorul atunci când nu le folosiți.
- Dacă simțiți miros de gaz, nu aprindeți lumina și nu introduceți obiecte în priză, pentru că se poate produce o scânteie sau la o explozie.
Încă nu am încredere să o las pe Alesia singură acasă, la cei 8 ani pe care îi are, tocmai pentru că nu cred că e încă pregătită, dar eu sunt pregătită să îi reamintesc aceste lucruri de câte ori este nevoie. Dacă ar fi și Alex cu ea, da. Aș avea toată încrederea, dar până pe la 10 ani, nu cred că poate să fie singură. Nu mai știu câți ani avea Alex când l-am lăsat prima dată singur, dar cred că tot pe undeva pe acolo și mă gândesc că în clasa a IV-a e momentul în care părinții prin mai multă încredere să-i lase pe copii nesupravegheați mai mult timp, măcar de probă.
Am văzut că tot pentru clasa a IV-a a gândit și ENGIE un program cu informații despre energie: tipurile de energie, cum se pot realiza economiile de energie precum și sfaturi de utilizare în siguranță a gazului natural și a energiei electrice, insistand pe partea de prevenire a accidentelor. Programul se numește „Întâlnire cu energia” și e foarte simpatic, digitalizat și îi are în prim plan pe Metano și Electro, mascotele pe care le știe și Alesia din aplicația lor de VR de anul trecut. Pentru ea a fost foarte interesant să descopere cu ajutorul aplicației care sunt obiectele care funcționează cu ajutorul energiei și să experimenteze două scenarii de incident – o scurgere de gaze și un scurt circuit. Mă bucur că ENGIE continuă proiectul online anul acesta și oferă, astfel, șansa multor copii să învețe printr-o modalitate nonformală informații atât de prețioase.
FOLLOW ME
Dacă aveți și voi copiii de clasa a IV-a, vă mai puteți înscrie în program până pe 15 iunie.
Pe parcursul unei sesiuni de 45 de minute, copiii iau parte la aventurile fantastice ale lui Electro, personificare a atomului de energie electrică și ale lui Metano, o molecula de gaz creată de către o elevă participantă la prima ediție a programului, în 2007. Părinții care doresc să își înscrie copiii la una dintre sesiunile online, pot trimite un e-mail pe adresa asociației Hands Across
Romania – inscrieri@handsacross.ro, iar copiii care vor urma acest modul vor primi online broșura programului, care este disponibilă pentru descărcare gratuită pe site-ul companiei., și pot participa la un concurs de desene cu premii atractive.
Copiii nu vor merge la școală prea curând, nici la grădinițe, after sau orice alt tip de activități colective. Mulți dintre părinți vor fi însă nevoiți să se întoarcă la serviciu și știu că pentru cei mai mulți va fi destul de dificil dacă nu au o bunică, o mătușă sau o persoană de încredere cu care să îi lase acasă. De aceea, insist pe discuții cât mai deschise cu ei, ca să vă asigurați că se pot descurca.
Dacă încă nu ați citit articolul meu despre ce trebuie să facem când lăsăm un copil singur acasă, vă invit să îl citiți aici:
Școlile se închid până pe 22 martie. Ce facem cu copiii cât stau acasă?
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:
1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK
4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI
Excelent articolul, multumesc pentru sfaturi!