Cum să rezolvi conflictele dintre copii. E bine să te bagi între ei?

Un conflict între doi copii este ceva firesc și chiar îi poate ajuta să își dezvolte abilitățile de comunicare. Trebuie să știe însă unde să se oprească și cum să reacționezi ca părinte într-o astfel de situație.

Iată 5 sfaturi pentru a rezolva conflictele dintre copii cu diplomație:

1. Încurajează-i să gestioneze singuri conflictul

Așa cum am menționat, un conflict nu trebuie privit neapărat ca ceva negativ. Important este cum reușesc să ajungă la un acord, pentru că este normal ca în unele situații să aibă dorințe sau păreri diferite. Așa că încurajează-i pe copiii să găsească o soluție singuri.

2. Fă din conflict o problemă a voastră

Dacă totuși cei mici nu găsesc o soluție, este în regulă să faci ceva.

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

În primul stadiu, trebuie să asculți ambele puncte de vedere. Încearcă să reconstruiești evenimentele. Dacă vezi că plâng, întreabă-i cum s-a ajuns acolo. E important ca problema lor să devină „problema noastră”. În astfel de situații trebuie să joci rolul unui mediator. Să îi ajuți să clarifice neînțelegerea și să îi lași tot pe ei să ajungă la o soluție.

3. Analizați împreună

Copiii văd rezolvarea unui conflict ca pe ceva măreț, o victorie. Profită de acest lucru și faceți împreună o analiză în retrospectivă. Acest obicei îi va ajută să nu mai repete întâmplarea sau să o gestioneze mai bine pe viitor. În plus, pot privi incidentul ca pe ceva mai pozitiv și pot fi mai dornici să rezolve lucrurile fără a pierde timpul cu detalii negative și inutile.

4. Folosește reguli simple

Regulile pot preveni o mulțime de conflicte. Poți urma exemplul profesorilor care de exemplu induc regula că în clasă toți copiii sunt egali. Aceste reguli pot defini limitele unei comunicări și pot ajuta în evitarea unor certuri.

5. Oferă-le libertate

Copiii trebuie să simtă că au libertatea de a-și exprima sentimentele. Inhibarea poate avea un impact negativ asupra dezvoltării lor. Ajută-l pe copil prin gesturi precum îmbrățișările ca să se descarce și să spună ceea ce are pe suflet. În caz contrar, va aduna frustrări iar conflictele pot persista.

Cei mai mulți părinți au tendința de a-i impune unuia dintre copii sau amândurora să își ceară scuze în urma unui conflict. Dar este greșit.
Acest obicei nu face decât să înrăutățească conflictul. Comunicarea copilului cu tine cât și cu fratele/sora se poate înrăutăți. La fel și imaginea pe care o are despre tine.

Deci, evită să forțezi copilul să își ceară scuze, chiar dacă vina îi aparține. Totul ține de tipul de parenting pe care îl adopți, potrivit cercetătorilor – pozitiv sau tradițional. Primul tip este specific educației moderne și se bazează pe tratarea copilului ca pe o personalitate unică, centrală. Acest gen de educație stimulează inteligența copilului și îl ajută să se dezvolte armonios. E la fel de vitală și pentru încrederea de sine și capacitatea de a comunica eficient.

E necesar să lauzi performanțele copilului și să îl susții, și nu să îl forțezi să facă lucruri. Acest lucru se va vedea în nivelul independenței sale în societate.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.