Detox de toamnă târzie: cura cu prune

Ştiaṭi că prunele au puteri vindecătoare?

Sau că o cură cu prune pregăteşte perfect organismul pentru sezonul rece?

Sau că, în vremurile Romei antice, oamenii foloseau peste 300 de varietăţi ale acestui fruct?

Astăzi, de exemplu, Romania se mândreşte cu exportul celei mai mari cantităṭi de prune către toată Europa.

img_8690-2108017Ce conṭin prunele

 • cantităţi mari din vitaminele A, C şi K
 • minerale
 • foarte multe oligoelemente asimilabile: potasiu, fier, cupru, seleniu
 • foarte bogate în fibre alimentare
 • conţin şapte substanţe anti-cancerigene extrem de puternice

Iată ce spune dr. Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul de Diabet Paulescu, legat de prune: „Proaspete, cât şi uscate, au în compoziţie fitonutrienţi de tipul fenolilor (acidul clorogenic şi neoclorogenic), care acţionează ca antioxidanţi, neutralizând radicalii de oxigen, precum radicalul superoxid, foarte dăunător pentru orgaismul uman şi prevenind oxidarea grăsimilor. Cresc capacitatea de absorbţie a fierului în organism. În prezenţa vitaminei C, în cantitate mare în prune, fierul este mai bine absorbit de către organism.”

FOLLOW ME

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?
3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali 🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară 🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

Cum depistaṭi cele mai bune prune

Prunele bine coapte, a căror pieliţă este cât mai închisă la culoare, fapt ce dovedeşte prezenţa pigmenţilor cu efect antioxidant puternic.

Ce beneficii are cura cu prune

 • reglează activitatea pancreasului
 • reglează greutatea corporală
 • sunt un activ stimulent digestiv
 • previne constipaţia
 • curăţă colonul
 • reglează flora intestinală
 • previne şi tratează infecţiile virale
 • menţine a sănătăţii ochilor
 • previne maladia Alzheimer
 • previne ateroscleroza si osteoartroza
 • previne astmul
 • previne cancerul

Cura cu prune presupune consumul a 400-500 de grame de prune, împărţite în mai multe porţii ce se consumă pe parcursul întregii zile. Cura trebuie ţinută cel puţin 2 săptămâni şi cel mult 4.

Specialiştii în nutriţie au descoperit că 150-300 de grame de prune sunt un excelent stimulent digestiv dacă sunt consumate cu 15 minute înainte de masă, iar dacă sunt consumate după masă ajută la evitarea deranjamentelor digestive.

Şi mai avem un motiv foarte puternic pentru care ar trebui să le consumăm cât mai mult posibil: întăresc sistemul imunitar şi ajută în lupta contra infecţiilor sau a formaţiunilor tumorale.

Aşa că profitaţi de toamna asta târzie şi fuga la piaţă pentru o cură cu prune înainte de festinul de sărbători 😉

Photo: Iuliana Popescu

Make up: Georgiana Gheară

Rochie: Karen Millen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.