E bine să bei apă în timp ce mănânci?

La emisiunile TV dedicate unui stil de viață sănătoase, adesea se spune că este interzis să mănânci și să bei lichide în același timp. Unii experți explică faptul că apa diluează acidul gastric. Alții cred că acest lucru te face să te îngrași. Dar poate apa obișnuită să fie atât de dăunătoare pentru tine?

Am prezentat mai jos adevărul despre impactul apei potabilă în timp ce mănânci și ceea ce este pur și simplu un mit.

Ce se întâmplă cu alimentele și apa din stomac?

Procesul de digestie începe exact atunci când te gândești la viitoarea ta masă: saliva este produsă în gură. Când mesteci alimentele, le amesteci cu saliva care conține enzimele necesare pentru digestie. Apoi, mâncarea moale intră în stomacul tău, unde se amestecă cu acidul gastric. În medie, stomacul are nevoie de 4 ore pentru a digera alimentele înainte de a le transforma în lichid.

Apa nu rămâne în stomac pentru mult timp. Este nevoie de aproximativ 10 minute pentru ca stomacul să elimine 300 ml de apă. Deci, dacă bei în timp ce mănânci, apa nu îți aglomerează stomacul. Trece rapid prin mâncare mestecată, o înmoaie și părăsește stomacul.

Lichidele nu scad aciditatea

FOLLOW ME

Corpul tău este un sistem complicat, dar foarte bine reglat. Dacă stomacul „simte” că nu poate digera ceva, produce mai multe enzime și crește aciditatea lichidului din interior. Chiar dacă bei 2 litrii de apă, nu lichidele nu vor influența nivelul de aciditate. Apropo, apa intră în stomac și odată cu mâncarea. De exemplu, în medie, o portocală constă în 86% apă.

În plus, studiile au arătat că unele alimente pot scădea nivelurile de aciditate din stomacul tău , dar acestea revin la normal foarte repede.

Lichidele nu influențează viteza digestiei

Nu există studii care să demonstreze concepția greșită că lichidul împinge alimente solide în intestin înainte de a fi complet digerate. Oamenii de știință susțin că lichidul părăsește corpul mai rapid decât alimentele solide, dar nu influențează viteza digestiei.

Deci, poți bea în timp ce mănânci?

Dacă bei în timp ce mănânci, nu vei face niciun rău. Dimpotrivă, apa ajută la înmuierea hranei solide. Dar nu bea înainte de a înghiți mâncarea – ar trebui să existe suficientă salivă în alimente, care să conțină enzimele necesare.

Există anumite avantaje pentru consumul de lichide în timpul mesei. Cercetările arată că atunci când o persoană face pauze scurte pentru a bea puțină apă, aceasta încetinește procesul de alimentație. Ca rezultat, oamenii mănâncă mai puțin, ceea ce este bine.

Dacă obișnuiești să bei ceai cu alimente în loc de apă, nu este nimic în neregulă cu asta. Cercetările arată că nu există diferențe în ceea ce privește nivelurile de aciditate după consumarea ceaiului sau a apei.

Temperatura apei pe care o bei nu influențează viteza digestiei sau numărul de nutrienți pe care îi primiți. Stomacul poate încălzi sau răci mâncarea până la nivelul necesar. Cu toate acestea, oamenii de știință îți recomandă să nu bei apa foarte rece.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.