Falemi: „O viață sănătoasă presupune să fii atent la legile naturii”

Falemi: "O viață sănătoasă presupune să fii atent la legile naturii"

 
M-am întâlnit recent la Pescariu Sports and Spa cu Falemi, fostul mijlocaș  al Stelei, în prezent analist sportiv. Sau cel puțin eu am încercat să țin pasul cu el! Am apreciat din primul moment pasiunea pentru sport a lui Falemi și faptul că se implică foarte mult în acest domeniu, el fiind și fondatorul evenimentului de fotbal pentru amatori FALEMI CUPA INTERCARTIERE. A fost un prilej bun să descopăr un om cu o rigoare anume, cu o disciplină admirabilă, care nu face rabat de la antrenament și dietă echilibrată, nici măcar acum, după retragerea din activitate. Un om cu o filosofie de viață admirabilă, din care nu lipsește esențialul, pe care adesea îl pierdem din vedere: sănătatea sufletului.
 
 

 Ce înseamnă pentru tine o viață sănătoasă? Care ar fi ingredientele care ar compune, după părerea ta, un stil de viață sănătos și corect?

Formula comercială, clară, succintă: sport/nutriție/ hidratare/ odihnă/ relaxare/ cultură. Și totuși: O viață sănătoasă, pe scurt, înseamnă ARMONIE ÎNTRE MINTE-TRUP-SUFLET-NATURĂ.

Mintea sănătoasa se manifestă atunci când  gândești întotdeauna pozitiv, atunci practic te hrănești cu gânduri pozitive,  creierul dă comenzi speciale și te încarci cu energie benefică. Un aspect foarte important este  să îți placă întrecerea/ competiția.

ela craciun - pescariu sports spa falemi (4)Corpul sănătos se obține prin Sport (cu alimentația și hidratarea corespunzătoare), activitate care îi oferă organismului, dar și  minții, cele necesare dezvoltării. Îți place competiția, lucrul acesta  stimulează  progresul individual, evoluția,  te face să tragi la antrenamente. În același timp, cu miile de ore de sport, vine și autocunoașterea, și prin autocunoaștere  vine poziționarea corectă în raport cu natura.  Când te întrebi știi clar:  eu sunt acela care poate să alerge  atâția km, care poate să urce pe munte, atâtea ore, care poate să  traverseze  înot lacul cutare, care poate să meargă cu barca pe râu, care poate să facă atâtea flotări și să ridice atâtea kg deaspra capului, care poate să dea la o parte singur, cu o lopată, un munte de zăpadă… . Toate astea vin din autocunoaștere și știi unde stai în raport cu natura: cu apă, cu zăpadă, cu muntele…

Sufletul  sănătos se arată atunci când ai aplecare către arte și către tot ceea ce ține de frumos, tot ceea ce îți înalță spiritul, tot ceea ce te inspira. Să fii capabil să admiri un  munte, o pădure, un peisaj frumos,  zborul păsărilor, să urmărești o gărgăriță care zboară în jurul tău, să citești o carte bună, să  asculți un concert frumos, să vezi un film, să vezi o piesă de teatru.

Si toate aceste elemente să funcțineze frumos împreună. Nu poți să spui că ai o viață sănătoasă, iar tu să nu poți alerga. Nu poți să spui că ai o viață sănătoasă, iar tu ești cu creierul țăndări sau cu sufletul pustiit, nu citești o carte, nu mergi la un concert, nu vezi un film, nu meditezi și nu ești capabil să admiri un copac frumos sau o albină care se așează pe o floare.

 În esență o viață sănătoasă  presupune să fii atent la legile naturii și să îți desfășori activitățile în armonie cu ele, să fii atent și să respecți principiile fizice simple, de bază, la  funcțiile organismului uman, funcțiile diverselor componente ale organismului nostru și ale diverselor tipuri de efort pe  care îl facem, adică să fim atenți la tot ceea ce înseamnă fiziologia corpului, a efortului fizic.  Aici intră, la creier/suflet intră și tot ceea ce ține de cultură, de cunoaștere… căci acestea sunt hrana sufletului, a minții și contribuie la dezvoltarea /evoluția lor… ca parte din ceea ce suntem noi.ela craciun - pescariu sports spa falemi (2)

FOLLOW ME

Ai făcut sport de performanță. Asta presupune să ai o viață echilibrată, să consumi mai multe alimente sănătoase, mai puțin alcool sau sucuri, a fost greu să te abții? Și care au fost avantajele?

Când te antrenezi pentru performanță, totul se transformă în tine: Gândirea, Metabolismul, Fizicul, în felul următor:

  • Modificându-ți gândirea, creierul dă alte comenzi în corp și automat se modifică și Metabolismul.
  • Ca urmare a  Antrenamentelor  Specifice și a Alimentației Specifice care trebuie să susțină Antrenamentele, se modifică, odată în plus Metabolismul.
  • Ca urmare  a modificărilor de  efort, de alimentație, metabolice și a particularităților individuale genetice, se modifică și fizicul.

Pentru mine nu a fost greu să “mă abțin” de la un stil alimentar libertin. De fapt  eu nu m-am abținut niciodată de la mâncare, pentru că m-am obișnuit să mănânc  ce îmi face bine!  Nu mă abțin de la fumat, pentru că nu vreau să fumez! La fel și cu alcoolul.  Nu mă abțin de la mâncare gătită ( tocanita de exemplu)  înainte de antrenament pentru că știu că nu pot s-o diger și deci, nici prin cap nu îmi trece s-o mănânc atunci.

Performanța  m-a făcut să îmi schimb gândirea și alimentația și a adus o armonie între cele ddouă, oferindu-mi avantajul față de ceilalți, de a nu putea consuma mâncare nesănătoasă, datorită faptului că organismul meu o respinge. În același spirit nu pot să combin nesănătos alimente sănătoase sau să fac chestii care îmi dăunează, nici dacă vreau, pentru că nu mă lasă organismul. De aceea sunt relaxat tot timpul!

ela craciun - pescariu sports spa falemi (3)

Ai aproape 40 de ani, dar arăți mult mai tânăr. Care este secretul?

Aspectul mai tânăr decât cel propriu unei anumite vârste  se datorează în mod logic factorilor: genetici, sportului practicat constant, alimentației și psihicului.

În ceea ce mă privește, nu știu cum arăt față de alții de aceeași vârstă, nu este un lucru care să mă preocupe, însă știu sigur că:

  • din punct de vedere psihic: mențin întotdeauna o gândire pozitivă și, deși, întâmplările din viață ne transformă/maturizează/ne fac să fim mai duri, am un mare entuziasm pentru o groază de activități pe care le făceam când eram mic și găsesc aceeași bucurie în ele, ca și atunci.
  • din punct de vedere fizic: mă antrenez zilnic urmărind aceleași principii ca și  atunci când eram în activitate, la aceeași intensitate, chiar dacă  asta înseamnă multă odihnă.
  •  din punct de vedere al alimentației: am același  tip de alimentație, respect aceleași principii ca și atunci când am devenit jucător profesionist; aș putea spune că am același mic dejun de 20 de ani!
  • din punct de vedere genetic (răspunzători sunt părinții mei și natura), dar sportul, gândurile, condițiile de viață si ele ameliorează genele dobândite.

 Ce faci ca să te menții în formă?

Eu mă antrenez/fac pregătire fizică la fel ca atunci când eram în activitate.  Pentru un fotbalist pregătire fizică înseamnă Alergare, Forță Specifică, Refacere. Pentru alergare merg pe stadion. Pentru Forță  și Refacere merg la prietenul meu de-o viață, tenismanul Dinu Pescariu, de asemenea și  jucător de golf.ela craciun - pescariu sports spa falemi (1)

Știu că vii mereu la sală, aici la Pescariu Sports &Spa, cum arată o zi de antrenament pentru tine? Cum combini exercițiile?

De pe vremea liceului, am început să fac antrenamente de pregătire fizică împreună cu Dinu Pescariu. Eu ca fotbalist junior, iar el ca tenisman senior! Și mulți ani a fost un model de pregătire pentru mine. Mă străduiam să țin pasul cu el și să fiu și eu la fel de bun în fotbal, cum era el, în tenis. Căci a explodat devreme. La 16 ani juca turnee ATP și bătea nume grele și era idolul liceului nostru ( Gheorghe Lazăr). Apoi, prin 2001, dacă nu mă înșel, când  Dinu a deschis Clubul  Pescariu Sports& Spa, pe atunci se numea Tenis Club București,  am venit  să mă antrenez la el și de atunci sunt foarte fericit să pot să mă pregătesc  zilnic, într-un loc pe care îl privesc ca fiind perfect. Eu jucam la Steaua în perioada aceea și după antrenamente veneam la  Dinu să fac forță … ulterior când a deschis centrul de refacere, în următoarea zi  după meciuri, eram la  Dinu la saună, în camera cu gheață,  și la bazin, evident.

La Pescariu Sports&Spa am tot ce îmi trebuie atât pentru antrenamente tari și complexe  cât și pentru refacere, iar cei din servicii care lucrează și  susțin activitatea la Club sunt senzație, bine aleși, reușind ăa mențină o atmosferă plăcută.  Ma simt ca acasă la Dinu.

Antrenamentele de Forță, pe care le fac la Dinu în sală,  sunt unele de tip atletic; mi-am păstrat principiile de pregătire. Antrenamentele mele au ca scop menținerea și dezvoltarea calităților motrice, iar odată cu acestea tot corpul se transformă! Antrenamentele pe care le fac sunt total atipice pentru  oamenii obișnuiți, aici îi includ și pe instructorii de fitness și sunt sigur că nu le mai vedeți în nicio sală din România.

După metoda aceasta se antrenează sprinterii din Lotul Național de Atletism și Bobeorii și se apropie oarecum, în prezent, jucătorii de la echipa de fotbal Steaua.

Antrenamentele mele durează de regulă în jur de 3 ore și uneori 4 ore.

O zi de antrenament la Dinu Pescariu arată aproximativ astfel:

  • încălzire 30-45 minute. (nu pun mâna pe bară până nu încălzesc tot corpul, chiar dacă aparent nu folosesc tot corpul pentru exercițiul cu care încep. Explicațiile sunt multe… pot să scriu un capitol doar pe subiectul acesta, însă, ideea esențială este că, trebuie să ne respectăm organismul, dacă vrem să avem putere și să  ne antrenăm a la long).
  • antrenamentul propriu-zis  conține  de regulă trei exerciții de bază ( numai cu bara olimpică și discuri, fără aparate)   …  aproximativ 90min. (când încep  un exercițiu întotdeauna pornesc de la lucrul cu bara goală, câteva serii de încălzit, continui încet, fără grabă cu câteva serii la greutăți medii și apoi ajung  la greutățile cu care încep, exercițiul propriu-zis).
  • 4-5 exerciții complementare pe grupele deficitare…  aproximativ 30 de minute. (aici folosesc și aparate. Exercițiile sunt menite să întărească musculatura și/sau să mărească masa musculară atunci când este nevoie și  să întărească articulațiile/tendoanele,  pentru progresul la exercițiile de bază)
  • încheiere 10 minute. ( alergare ușoară și stretching, mobilitate pe saltea și în picioare).

După care merg la Centrul de Refacere și mă bag în saună și în gheață și dacă mai simt nevoia intru și în bazin. De când Dinu a făcut Spa-ul, și a pus camera cu gheață acolo, m-a atins în punctul sensibil! Pentru un sportiv, gheața și sauna și apa sunt  mijloace esențiale  de refacere, iar Dinu ca tenisman știe importanța acestora și de aceea le și are în Club!.

 

Care este antrenamentul tău preferat? Îți place mai mult să faci un anumit tip de antrenament? Și dacă da, care?

La fel ca și cu alimentația, eu fac antrenamele care îmi sunt necesare dezvoltării și păstrării calităților motrice. Genuflexiunile cu bara sunt preferatele mele și exercițiile împrumutate din haltere, care dezvoltă forța de explozie!

Genoflexiunile lucrate la o anumită intensitate îți dau o putere fantastică, iar senzația este pe măsură!

Toate antrenamentele mele îmi plac în egală măsură. Ele sunt specifice  perioadei  în care mă situez: pentru cerințe de Volum, Îngustare sau Menținere.

Combinațiile pe care le fac sunt:

  • într-o variantă: genuflexiuni, îndreptari și împins de la ceafă cu priză de smuls … apoi abdomene, flotări, ridicătorii coapsei,
  • altă variantă:  pus la piept + genu față,  împins de la piept, îndreptări cu priza de smuls, apoi abdomene, flotări( împins cu bara), biceps femural, gambe,
  • al 3-lea tip este: genuflexiuni, semigenuflexiuni, smuls,  apoi abdomene, împins de la piept, ridicătorii coapsei, gambe.

Faci excese?

În unele perioade mănânc multă miere și nutella. Când organismul nu-mi cere o cantitate sporită de dulce, mă limitez la miere, doza normală.

De asemenea, uneori mă antrenez cam mult.

 

Cât de importantă este odihna pentru sănătate? Somnul?

Sport și astfel antrenament fără odihnă nu se poate. Ele sunt asemeni celor două fețe ale unei mâini. Eu fără opt ore de somn pe noapte și uneori somn/odihnă la prânz nu pot funcționa.  Explicația anatomică vizează efectele somnului deficitar: nu dormi, organismul nu secretă hormoni, organele interne nu își iau pauză,  nu te refaci… intri în colaps.

Odihna este esențială. Omul modern o neglijează. Dar datorită lipsei odihnei apar stări psihice nedorite, indispoziții, insomnii, boli, scade randamentul în muncă, în antrenament și scade energia!

E simplu. Dacă dormi și te odihnesti (stai la orizontală) suficient, poți să te antrenezi, dacă te antrenezi ai energie!

 

Pierzi nopțile?

Nu pierd nopțile. Cred că pot să le număr pe degetele de la mâini, pe cele pierdute. Nu îmi place și nu mă simt psihic bine dacă pierd o noapte.

 

Ce i-ai sfătui pe cei care își doresc să facă sport, dar găsesc mereu scuze, cea mai frecventă este cea că nu au timp pentru a face sport?

Cred că am ajuns la un nivel de cunoaștere destul de bun încât să pot să spun următorul lucru:

SPORTUL NU ESTE PENTRU TOATĂ LUMEA! Dacă deja ai ajuns la o vârsta și ai burtică, nu faci sport decât din an în paște, dar tot te mai gândești… răspunsul meu este: Lasă-te. E clar că Sportul nu este pentru tine. Așa cum muzica, dansul, matematica,… pot să nu fie potrivite multora. Deci cei care caută scuze, să caute în continuare. Eu pot să le dau idei celor care își pun întrebări și caută răspunsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.