TOPUL celor mai BOGATE și mai SĂRACE orașe din lume în funcție de VENIT

Firma de consultață pentru investiții Mercer a clasificat cele mai scumpe orașe în care poți trăi ca parte a unui sondaj anual.

Contrar credinței că orașele din Vest sunt cele mai scumpe, Asia de Sud și Africa sunt mai bine reprezentate în acest top, continuând tendința piețelor emergente de a se adapta investițiilor masive externe.

Au fost luate în considerare fluctuațiile valutare , precum și inflația bunurilor de bază – în special prețul de cumpărare și de închiriere a proprietății locale.

Iată câteva dintre cele mai scumpe orașe în care poți trăi:

19. Tel Aviv, Israel

Începem cu cel de-al doilea oraș cel mai populat din Israel, după Ierusalim. Tel Aviv este și cel mai scump oraș din Orientul Mijlociu, probabil datorită plajei sale fantastice și datorită liniștii din regiunea înconjurătoare.

18. Guangzhou, China

Primul oraș chinez din această listă.

17. Londra

londra-1200x900-9345755
Deși toată lumea crede că e foarte scump să trăiești în Londra, această listă dovedește contrariul.

16. Victoria, Insulele Seychelles

Poate că nu ai auzit de acest oraș idilic, dar el a fost inițial o colonie britanică, aproape de coasta Africii de Est. locul nu e foarte mare, iar costurile de import sunt ridicate, așa că nu e un loc foarte accesibil.

15. Seoul, Coreea de Sud

coreea-1200x900-6674118
E dificil să găsești chirie în Seoul, o metropolă cu o populație de 25 de milioane dde locuitori. Orașul are cea mai bună conexiune la Internet din lume.

14. Lagos, Nigeria

După cum sugerează imaginea de mai jos, Lagos este un oraș chiar foarte aglomerat. Aici trăiesc 23 de milioane de oameni.

13. Bern, Elveția

În Bern, calitatea vieții este una dintre cele mai bune din lume.

12. Shenzhen, China

Shenzen este mai puțin cunoscut decât alte orașe chinezești, precum Beijing sau Shanghai, dar e tot foarte mare, cu peste 10 milioane de locuitori.

11. New York


Viața se scumpește tot mai mult în New York, așa că dacă nu stai doar în vacanță, ia mulți bani la tine.

10. Beijing

Beijing este cunoscut pentru smog-ul care apare uneori, dar asta nu înseamnă că viața aici a devenit mai accesibilă.

9. N’Djamena, Chad

Populația capitalei acestei țări din centrul Africii de Nord s-a mărit de 100 de ori în doar 70 de ani.

8. Geneva

Poate că e scumpă, dar Elveția e cu siguranță frumoasă și este un centru global al finanțelor.

7. Shanghai

Shanghai este cel mai popular oraș din China – cu peste 24 de milioane de locuitori, iar numărul crește.

6. Kinshasa, DR Congo

Poate că nu ai auzit de acest oraș, dar are peste 13 milioane de locuitori.

5. Tokyo

Japonia a fost mereu foarte scumpă pentru turiști.

4. Singapore

Banca Mondială crede că Singapore e cel mai bun loc din lume pentru afaceri.

3. Zurich

Zurich este un centru global pentru finanțe și are una dintre cele mai bune calități ale vieții din lume – dar aceasta nu e deloc ieftină.

2. Luanda, Angola

Luanda are doar 6 milioane de locuitori, dar prețurile ridicate se datorează investițiilor masive în infrastructură.

1. Hong Kong

Hong Kong este cel mai scump oraș din lume și are un anumit grad de independeță față de China.

Cele mai ieftine orașe din lume:

The cheapest cities in the world

1. Lusaka, Zambia
2. Bangalore, India
3. Mumbai, India
4. Almaty, Kazakhstan
5. Algiers, Algeria
6. Chennai, India
7. Karachi, Pakistan
8. New Delhi, India
9. Damascus, Syria
10. Caracas, Venezuela

Citește și: Topul celor mai mici 7 ȚĂRI din LUME! Habar nu aveai că EXISTĂ!

Există peste 200 de țări în lume și sigur ai auzit de fiecare dintre ele cel puțin o dată. Pe planeta noastră sunt și state și teritorii pe care probabil nu le știi însă. Ele ocupă un teritoriu mic, iar unele dintre ele sunt locuite de doar câteva familii.

Iată câteva dintre cele mai mici țări, cu o populație mai mică decât un oraș de mărime medie sau decât un sat:

1. Palau


Suprafață: 459 km pătrați
Populație: 21.347 locuitori
Republica Palau e o țară insulară care are mai mult de 300 de insule de mărimi diferite. Palau este un loc uimitor – pădurile sale tropicale sunt pline de specii de plante și păsări unice, iar apele sale teritoriale sunt locuite de 130 de specii amenințate de rechini. Cel mai remarcabil loc de aici este un lac cu peste 2 milioane de meduze. Nu-ți face griji, acestea și-au pierdut în timp capacitatea de a înțepa.

2. Niue


Suprafață: 261.46 km pătrați
Populație: 1.190 locuitori
Niue este un mic stat insular din Oceania. În ciuda priveliștilor cu adevărat uimitoare, turismul nu e foarte popular acolo. De aceea, țara depinde foarte mult de ajutorul strain, mai ales din partea Noii Zeelande. Capital acesti stat este un sat mic, cu mai puțin de 600 de locuitori. Insula are însă un aeroport și un supermarket – singurul.

3. Saint Kitts și Nevis


Suprafața: 261 km pătrați
Populația: 52.329 locuitori
Statul e compus din două insule, Saint Kitts și Nevis. Unul dintre principalele surse de venit este programul economic de cetățenie care îi permite oricui are 250.000$ să investească în industria locală de zahăr și să devină astfel cetățean al St. Kitts. Un alt mod de a deveni cetățean e să cumperi o proprietate în valoare de 400.000$ pe oricare dintre cele două insule.

4. Principatul Hutt River


Suprafață: 75 km pătrați
Populație: 30 de locuitori
Principatul Hutt River este o micronațiune din provincial cu același nume din Australia. A fost fondată de Leonard Casley, care și-a declarant ferma un stat nou și independent. Deși țara nu esre recunoscută de niciun stat, are monedă, ștampile și pașapoarte proprii. În unele locuri din principat, turiștii pot vedea bustul Înălțimii Sale Prințul Leonard I din Hutt.

5. Nauru


Suprafață: 21 km pătrați
Populație: 9.591 locuitori
Nauru este cea mai mică republică independent și cel mai mic stat insular de pe planetă. Nauru nu are nici capitală oficială, nici sistem de transport public, iar 25 de mile din drumurile sale sunt folosite de localnici pentru vehiculele lor private. Problemele de mediu fac ca această republică să nu fie foarte populară în rândul turiștilor.

6. Principatul Seborga


Suprafață: 4.91 km pătrați
Populație: 312 locuitori
Această micronațiune de pe teritoriul Italiei este guvernată de Excelența Sa Marcello I. Principatul este de fapt un sat de la granița cu Franța. Are o armată formată din trei oameni: Ministrul Apărării și două gărzi.

7. Principatul Sealand


Suprafață: 0.004 km pătrați
Populație: 27 locuitori
Sealand este o platformă pe mare localizată la 6 mile de coasta Marii Britanii. E guvernată de un Prinț Regent autoprovlamat și oricine poate deveni aici conte, baron sau duce.

Citește și: 10 orașe incredibile care s-au schimbat așa mult că sunt de nerecunoscut

Se pare că timpul trece mai repede în fiecare an. Tot mai multe schimbări se petrec în viaţa noastră, iar lumea din jurul nostrum evoluează incredibil de rapid. Poți să vezi asta cel mai bine în marile orașe, care sunt baza dezvoltării civilizației, precum Dubai.

Totul a început în anul 1959, când şeicul Rahid din Kuweit a luat decizia de a investi în zona Golfului Dubai, pentru a facilita dezvoltarea comerţului maritim. Evoluţia emiratului a cunoscut o etapă importantă în anul 1966, când aici au fost descoperite rezerve importante de petrol. Economia s-a dezvoltat rapid şi statul a început să fie invadat de comercianţi şi investitori, care au văzut în Dubai oportunitatea de a-şi extinde afacerile şi implicit de a-şi mări profiturile.

Decizia guvernului din Dubai de a trece de la o economie bazată pe comerț și exploatarea petrolului la una orientată spre servicii și turism a fost una benefică, deoarece orașul s-a dezvoltat foarte mult înte anii 2004-2006. Numeroasele construcții au transformat Dubaiul într-unu dintre orașele cu cea mai mare creștere din lume. Dubai a dobândit diverse recorduri legate de construcții: cel mai înalt turn din lume (Burj Khalifa), cel mai mare mall din lume (Dubai Mall), cea mai mare fântână din lume (The Dubai Fountain) și cel mai înalt hotel din lume (JW Marriott Marquis Dubai).

Făcând o mică excursie înapoi în timp, iată cât de mult s-au schimbat și alte orașe din lumea fascinantă în care trăim:

1. Singapore: 1960 vs. prezent

Faptul că este o naţiune multilingvistică, lucru foarte important pentru dezvoltarea afacerilor internaţionale pe teritoriul său, şi cel că îşi plăteşte bine angajaţii au făcut ca ţara să cunoască o dezvoltare uimitoare în ultimii 50 de ani

Singapore este o ţară mică, cu doar câteva resurse naturale proprii. Cu toate acestea, în ultimii 50 de ani s-a transformat într-una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii. Aici, Tenna Schoer, un jurnalist danez cu sediul în Singapore, trece în revistă unele dintre măsurile care au ajutat ţara să se ridice pe aceste culmi înalte.

Rată scăzută a criminalităţii

Fă o plimbare cu metroul prin Singapore şi vei observa repede că doar turiştii sunt cei care ţin ferm de genţile lor. Localnicii sunt foarte relaxaţi cu privire la bunurile lor, nu prezintă niciun simptom de teamă că cineva ar putea să le smulgă smartphone-urile. Deloc surprinzător, dacă luăm în considerare că Singapore are cea mai mică rată a criminalităţii din lume. Rata criminalităţii a scăzut în fiecare dintre ultimii trei ani. Anul trecut au avut cea mai mică rată a criminalităţii înregistrată în mai mult de două decenii – au fost 80 de zile în care nu s-a raportat niciun jaf sau furt. Nu numai că nu este nevoie să vă faceţi griji cu privire la bunurile dumneavoastră, însă nici viaţa nu vă este pusă în pericol.

Potrivit datelor ONU, Singapore are a doua cea mai mică rată a criminalităţii din lume (datele exclud Palau şi Monaco). Numai 16 oameni au fost ucişi în 2011, într-o ţară cu o populaţie de 5,1 milioane de oameni. Compară această ţară cu Norvegia, care are cam aceeaşi dimensiune şi care a înregistrat 111 crime, iar Slovacia – 96 de crime în acelaşi an.

Cei mai sănătoşi oameni din lume
Când soarele răsare, locuitorii din Singapore sunt în picioare realizând exerciţiile de dimineaţă. Dacă efectuezi o plimbare dis-de-dimineaţă în frumoasa Grădină Botanică, vei găsi tineri şi bătrâni, bărbaţi şi femei făcând jogging în jurul lacului Tai Chi. Poate că acesta e unul dintre motivele pentru care singaporezii sunt clasaţi ca fiind unii dintre cei mai sănătoşi oameni din lume. Indicatorii de sănătate realizaţi de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) pentru 145 de ţări, cu cel puţin un milion de oameni, plasează Singapore pe locul întâi, cu un grad de sănătate de 89. Cu toate acestea, la fel ca majoritatea ţărilor dezvoltate, Singapore este afectată de o creştere a ratei obezităţii. Cu scopul de a forma o forţă de muncă sănătoasă, Consiliul de Promovare al Sănătăţii ţării a anunţat recent o companie „Provocarea de 1 milion de kg”, prin care se încearcă pierderea colectivă a 1 milion de kilograme în următorii trei ani prin mai multă activitate fizică şi un comportament alimentar sănătos.

Cel mai uşor loc pentru a face afaceri
Aproximativ jumătate din cei care trăiesc în Singapore s-au stabilit aici temporar, lucrând pentru multele companii străine care au un birou regional în Singapore. Aceste întreprinderi nu au ales această ţară doar datorită locaţiei foarte aproape de restul Asiei şi Pacificului. Banca Mondială a denumit anul trecut Singapore, pentru al şaptelea an consecutiv, drept cea mai bună ţară pentru a face afaceri. Banca a evidenţiat Singapore pentru comerţul transfrontalier, obţinerea permiselor de construcţie şi protecţia investitorilor.

Cel mai mare producător de platforme petroliere
Singapore, deşi nu are nicio picătură de ulei propriu, domină industria de petrol, fiind cel mai mare producător mondial de platforme utilizate pentru exploatarea şi forajul ţiţeiului în larg.

Una dintre cele mai puţin corupte ţări din lume
Situată într-o regiune în care corupţia este, uneori, o parte din viaţă, este de remarcat faptul că Singapore, în clasamentele internaţionale de corupţie, se află în prezent în top 5 pe lista ţărilor celor mai puţin corupte din lume.
Ţara cu cei mai mulţi milionari pe cap de locuitor. Guvernul joacă şi el un rol important în bunăstarea cetăţenilor. Impozitele se menţin la un nivel scăzut, în timp ce statul strânge bani din taxele pe proprietate aplicate caselor foarte scumpe, de milioane de dolari, ale celor bogaţi. Bogaţii nu simt greutatea acestora şi continuă să îşi cheltuie banii în magazine, restaurante şi pe tot felul de distracţii, contribuind la creşterea economică a ţării.

Educaţie la nivel înalt
Deşi au început de jos, locuitorii au reuşit în timp să se specializeze în domeniile în care activau, ajutaţi de această dată şi de Guvern, care a investit masiv în educarea şi pregătirea forţei de muncă.
Singapore are unele dintre cele mai bune şcoli din lume, iar Guvernul a impus de curând designul ca materie de studiu, dorind să aducă şi partea de creativitate printre calităţile dobândite de viitorii absolvenţi. Aceştia vor ieşi acum de pe băncile şcolii cu o paletă de abilităţi extinsă. Nu e de mirare, aşadar, că cei care vor să lucreze aici vin din toate colţurile lumii. De fapt, două persoane din cinci în Singapore sunt străini. Bancherii şi alţii din industria financiară se mută în valuri către ceea ce au ajuns să numească Elveţia Asiei.

Problemele de care cei din Singapore trebuie să se mai ocupe acum sunt descongestionarea traficului şi partea de imobiliare, ambele afectate de numărul mare de străini care continuă să se mute în ţară.

2. Hong Kong: 1960 vs. prezent


3. Fortaleza, Brazilia: 1980 vs. prezent


4. Shanghai, China: 1990 vs. prezent


5. Toronto, Canada: 1930 vs. prezent


6. Seoul, South Korea: 1950 vs. prezent

6-oras-960x1200-3802583

7. Nairobi, Kenya: 1960 vs. prezent


8. Beijing, China: 1940 vs. prezent

8-oras-936x1200-3549023
9. Melbourne, Australia: 1920 vs. prezent

9-oras-984x1200-3934799
10. Dubai, Emiratele Arabe Unite: 1980 vs. prezent

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.