În efortul de a ajunge la greutatea mult visată, renunțăm complet la anumite alimente. Dar dacă ți-am spune că mai important decât ceea ce mâncăm este ora la care mâncăm? Pentru a nu mai număra caloriile, urmează câteva reguli simple. De exemplu, alimentele de la micul dejun trebuie consumate în prima parte a zilei, nu noaptea, pentru că așa vei avea mai multe șanse de a utiliza acest „combustibil“ pentru producția de energie. Consumă carbohidrații până la ora 16:00, iar dacă vrei o gustare, optează pentru ceva nutritiv, în locul caloriilor goale.
Iată care sunt orele potrivite pentru a consuma anumite alimente:
Cereale – de la 7:00 la 10:00
Ovăzul este ideal pentru prima masă a zilei. Numeroase studii confirmă faptul că un mic dejun bogat în fibre contribuie la menținerea unei satietăți de durată, ceea ce ne salvează de gustările excesive și impulsive. Cu toate acestea, nu toate cerealele sunt la fel de utile. De exemplu, cerealele „goale” care nu necesită gătire sau se prepară instant în doar câteva minute, conțin doar carbohidrați și nimic mai mult. Este mai bine să alegeți cerealele integrale, care trebuie gătite timp de cel puțin 10 minute.
Hrișca, orezul și alte cereale cu conținut ridicat de carbohidrați ar trebui să fie consumate tot dimineața, dar dintr-un alt motiv: digerarea și „arderea” carbohidraților durează mult timp, altfel riscați să fie depozitate la nivelul taliei și al șoldurilor.
Nuci și semințe – de la 8:00 la 12:00
FOLLOW ME
În ciuda conținutului ridicat de calorii și a conținutului ridicat de grăsimi, nucile contribuie la prevenirea creșterii în greutate. Corpul nostru absoarbe doar o parte din grăsime de la ele. Cu toate acestea, toți cei care își urmăresc greutatea ar face bine să le consume înainte de prânz, ca pe o gustare sau un supliment la micul dejun.
Fructe – de la 8:00 la 12:00
Persoanele care mănâncă o mulțime de fructe și legume în timpul zilei tind să cântărească mai puțin și sunt mai puțin susceptibile de a câștiga în greutate. În loc să consumați fructe separat, este mai bine să le consumați la masa principală sau ca o gustare în combinație cu alimente bogate în proteine, fibre sau grăsimi.
Fructele conțin o mulțime de fibre, care ne ajută să rămânăm plini, să nu măncăm prea mult și să ne abținem de la mai multe alimente bogate în calorii. Aici se aplică aceeași regulă: dacă mâncați cantități mari de carbohidrați seara când sunteți mai puțin activi, cea mai mare parte a zahărului poate fi depozitată ca grăsime.
Legume – toată ziua
Legume verzi – ardei gras, broccoli, țelină, sparanghel, varza, verdeața – cei care își doresc să slăbească le pot mânca toata ziua, pentru că acestea conțin mai puțină fructoză și mai puține calorii.
Cartofii se consuma cel mai bine numai înainte de amiaza (datorita conținutului caloric ridicat și a conținutului ridicat de amidon) în formă fiartă sau coaptă și nu în fiecare zi. Se recomandă să se mănânce până la ora 17:00
Brânză – între orele 14:00 și 16:00
Brânza și alte produse lactate sunt cunoscute ca fiind bogate în proteine - substanțe importante pentru pierderea în greutate. Ele reduc pofta de mancare și cresc metabolismul.
Gustările bogate în proteine, cum ar fi iaurtul, brânza de vaci și brânza, ajută la reducerea senzației de foame, astfel încât seara să mâncați mai puțin. Prin urmare, este o idee bună să mâncați astfel de alimente ca o gustare între mesele principale.
Carne – de la 15:00 la 18:00
Datorită conținutului ridicat de fier, carnea este o hrană grea, deci este recomandabil să o consumați înainte de ora 18:00 alături de legume, pentru a facilita digestia.
Această recomandare nu este despre scăderea în greutate, ci despre timpul necesar pentru digerarea alimentelor. Dacă mâncați carne, aveți nevoie de 2-5 ore pentru a o digera.
Acest articol este pur informativ. Se recomandă consultarea unui medic.