Ați mâncat vreodată ceva atât de bun în oraș, încât a trebuit să aveți rețeta preparatului? Dacă ați avut noroc și ați obținut-o sau ați ghicit din plating cam ce conținea, mai mult ca sigur v-ați grăbit să o replicați acasă. Doar că… parcă nu avea același gust. Oare unde ați greșit? Nicăieri!
Bucătarul a omis să vă dezvăluie ceva – condimentele. Pe lângă sare și piper (nelipsitele ingrediente din bucătărie), rozmarinul, busuiocul, tarhonul, oregano și altele dau un gust aparte mâncării.
Din vorbă-n vorbă sau chiar de la școală, bucătarii au descoperit alchimia condimentelor – cine se potrivește cu cine, în ce măsură și în ce condiții. Din fericire, secretele mai ies la iveală – așa am aflat cum să asezonez carnea albă, la ce preparate italienești merge busuiocul și la care, oregano.
Cum #faptelebune nu au loc numai în decembrie, m-am gândit să împărtășesc aceste mici trucuri cu voi la ceas de primăvară:
Busuiocul merge de minune la carnea albă (curcan) dar și alături de o friptură de vită sau miel. Nu-ți fie teamă să îl combini cu fructe de pădure sau, in mâncăruri, cu roșii, oregano și cimbru. Presară întotdeauna busuioc peste mâncăruri italienești, în sos de roșii sau pesto. Poți adăuga orice tip de ulei (de la cel de struguri, la cel de măsline sau chiar de rapiță).
FOLLOW ME
Mărarul dă un gust bun somonului, merge în salate alături de castraveți și morcovi sau în iaurturi naturale. Va avea gust și mai bun alături de condimente ca piper, ghimbir, boabe de muștar, scorțișoară și cuișoare. Poți să-l incluzi în preparate ca ciorbă, salate, platouri cu brânză. Alege uleiul de rapiță sau șofran dacă vrei o savoare deosebită.
Menta este „prietena” cărnii de porc, a cartofilor și a mazării. Poți să o servești și la preparate dulci, alături de alte fructe sau ciocolată. Face casă bună cu ghimbir, chimion, ardei cayenne, lămâie și uleiuri de cocos, rapiță și șofran. Îți recomand s-o adaugi la plăcinte, prăjituri, jeleuri.
Oregano merge atât la carnea albă (pește prăjit, curcan) cât și la cea roșie. Va da o savoare aparte sosului de roșii și pizza (făcută în casă). Joacă-te cu el în combinații de condimente: oregano – chilli/măghiran/cimbru/busuioc.
Cu rozmarin nu poți să dai greș. Acest condiment duce orice preparat la un alt nivel, fie că vorbim de friptură, pește la grill, garnituri din roșii, spanac, ciuperci, cartofi, conopidă. Este extraordinar în combinație cu oregano, cimbru și usturoi iar eu vi-l recomand la umplutura de pui. Pune-ți cu încredere ulei de porumb, măsline sau rapiță peste el.
Salvia merge la brânză, cârnați, alături de fructe și legume dulci. Este un condiment care se va remarca alături de lămâie, ulei de avocado sau șofran, în umpluturi, hamburgeri sau rulade de carne.
Tarhonul merge de minune cu pătrunjel și arpagic, la pui sau pește prăjit dar și în salate de sezon. Testează-l în combinație cu ouă sau brânză.
Cimbrul va face orice preparat vegetarian de 10 ori mai bun, crede-mă. Asta nu înseamnă că nu va fii minunat alături de curcan, porc, friptură de vită sau chiar miel. Îndrăznește să-l presari peste bucate, împreună cu rozmarin, oregano, coriandru sau dafin.
Coriandrul te va surprinde. Face minuni pentru preparatele sărate, precum cârnații și umpluturile, este prieten cu toate tipurile de carne daaar… inclus în plăcinta de mere și alte bunătăți de patiserie, va face senzație. Nu uita – poate fi combinat cu ghimbir, scorțișoară, chimion, cardamon și nucșoară.
Pătrunjelul nu mai este un secret pentru multe dintre voi. Merge la pește, pui, ouă, legume și cartofi iar supele nu sunt la fel fără el. Însă faceți un experiment și combinați-l cu busuioc, tarhon și arpagic – va da un alt gust mâncării. Mai mult, alăturați-i ulei de șofran sau unt și veți descoperi un gust nou.
interesant as dori sa stiu mai multe sunt singur si bolnav si gatesc singur
interesant as dori sa stiu mai multe sunt singur si bolnav si gatesc singur