Ce ne-a împiedicat să începem renovările la casă timp de doi ani și jumătate

Jurnalul de casă nou continuă pentru că șapte ani și jumătate nu au fost de ajuns să ne vedem împlinit visul de a avea o locuință frumoasă și primitoare.

De la momentul achiziționării casei s-au scurs încă doi ani și jumătate în care am întâmpinat o mulțime de provocări. Nu am reuşit să ne mutăm în casa visurilor noastre înainte că Nicholas să vină pe lume, aşa cum ne doream și cum credea arhitectul că este posibil. Nu ne-am mutat nici acum, când fiul nostru este un băiețel energic și năzdrăvan. 

Renovarea de câteva luni s-a întins pe mai mulți ani

V-am povestit deja că după cinci ani de căutări am reușit să găsim proprietatea care să ne placă și să se potrivească nevoilor noastre. Eram însărcinată și îmi doream să îl aducem pe bebeluș de la maternitate în casă la care am visat toată viața și pentru care am muncit mulți ani, însă destinul a avut alte planuri pentru noi.

Imediat ce am devenit proprietari, am început proiectul de renovare, gândindu-ne că șase luni vor fi suficiente pentru a transforma locuinţa nou achiziţionată într-un cămin primitor. Am găsit destul de repede arhitectul care a știut să pună dorinţele noastre și posibilitățile realiste într-un proiect de renovare care să ni se potrivească. La sfârșitul primăverii planurile erau deja schițate, ne imaginăm deja cum va arată locuința la finalul anului și ne făceam deja planuri de mutare. 

Mutarea în casa visurilor mele, blocată de birocrație 

În scurt timp, am cunoscut realitatea stând la coada ghişeului: aveam nevoie de avize, autorizaţii şi expertize, care, în ţara noastră, se obțin extraordinar de greu. Au fost doi ani şi jumătate în care am în care ne-am luptat cu piedici birocratice pe care nu le credeam posibile. Ne-am dat seama că visul nostru de a avea o casă primitoare depinde de plimbarea unor documente de la un ghişeu la altul ani întregi. Am alergat de la o instituţie la alta să depunem hârtii peste hârtii și apoi am așteptat răspunsuri.

Dacă nu v-ați confruntat cu astfel de probleme, dar plănuiți să achiziționați o casă, vă recomand să fiți foarte atenți la starea proprietății, pentru că s-ar putea să realizați la un moment dat că investiţia financiară plănuită a fost depășită, la fel ca și timpul disponibil.

După mai mult de doi ani de așteptare, a venit și vara în care eforturile noastre au fost răsplătite: aveam autorizaţia şi ne puteam apuca de construcţie. Dacă cineva mi-ar fi spus că va dura atâta vreme să obținem acest document necesar pentru renovarea casei, aș fi spus că exagerează. Între timp, am aflat că lucrul cu statul este incredibil de greu. Am bătut la nenumărate uși și am stat la atâtea cozi încât prefer să nici nu mă mai gândesc. 

Planurile vechi nu se mai potrivesc nevoilor noastre actuale

Împărtăşesc această experienţă pentru a vă face conștienți de faptul că atunci când achiziţionaţi un imobil trebuie să aveți un plan de rezervă, deoarece s-ar putea că renovarea să se dovedească un proces anevoios. Atunci când totul depinde de o ştampilă, un alt aviz şi încă o semnătură, planurile trebuie făcute pe termen lung. 

Deși este normal ca autoritățile să susțină efortul de a transforma o casă veche într-o locuință modernă, realitatea este diferită. Încă de la început este nevoie stabilirea cu exactitate a modificărilor necesare în locuință, pentru că va dura până când vor deveni realitate. În cazul nostru, a durat cinci ani să găsim casa potrivită și încă jumătate din acest timp să luăm autorizaţia de construcţie. Ne-am dat seama pe parcurs că unele lucruri s-au schimbat, precum gusturile, dorințele și nevoile noastre. În doi ani şi jumătate, am văzut adresa mai mult pe hârtie și aproape că am uitat cum arată în realitate zona în care se află casa. 

Când ne-am văzut cu autorizația în mână, am crezut că tot ce-a fost mai greu a trecut, însă imediat s-a conturat o nouă etapă dificilă: colaborarea cu constructorul. Despre problemele pe care le-am întâmpinat imediat ce a început șantierul și despre motivul pentru care încă stăm în casa părinților, o să vă povestesc în materialul următor.

Până atunci, aștept să-mi spuneți dacă și voi ați întâmpinat astfel de probleme birocratice și cum au decurs renovările. Aștept răspunsurile voastre în comentarii și pe pagina mea de Facebook și Instagram.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

2 comentarii pe “Ce ne-a împiedicat să începem renovările la casă timp de doi ani și jumătate

  1. Asaftei Simona says:

    Cât de mult a durat ,la inceput totul crezi că se va termina imediat ,dar dacă trebuie să ajungi pe la instituții de stat ,cu acte ,cu semnături,ștampile durează foarte mult .Informații foarte utile și bune pentru toți cei care vor să-și construiască o locuință nouă .Mă bucur că în sfârsit ai terminat cu actele și în curând te vei muta în noua căsuță minunată !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.