Ce facem încă o lună și jumătate în casă – programul meu pentru depășirea anxietății de izolare

Deja a trecut o lună de când stăm în case, puși într-o situație în care nu credeam să fim vreodată. S-a anunțat că starea de urgență se prelungește până pe 16 mai (momentan) și, oricât de întinși la maxim ar fi nervii noștri, trebuie să rămânem în continuare în casă și să ne gândim la binele copiilor noștri, al părinților noștri și, totodată, la binele nostru. Claustrofobia celor 4 pereți pune, treptat, stăpânire pe noi în timp ce veștile oficiale ne dau timpi de așteptare ce par greu de îndurat pentru toate familiile blocate în case. Singura întrebare pe care mi-am pus-o în ultimele zile a fost: ce voi face închisă în casă încă o lună și jumătate? Cum va arăta Paștele meu fără toată familia la masă? Sunt întrebări pe care și le pun toți cititorii mei și am hotărât să scriu un articol despre cum văd eu viața mea în izolare pentru o perioadă mai lungă de timp.

Citește și: De este nevoie de o criză globală ca să petreci timp cu copilul tău?

În primul rând, mi-a luat ceva timp până să accept această realitate. Primele două săptămâni de izolare mi-au oferit o imagine destul de clară a ceea ce va urma. Dar acceptarea că vom rămâne în casă pentru mai mult timp este primul pas pentru a face un plan. Am decis să nu fac o dramă din asta și să îmi aloc această perioadă pentru a face toate lucrurile pe care nu le-am terminat la timp. Am avut o discuție cu familia și le-am spus că trebuie să ne facem un program, atât împreună, cât și separat. Timpul meu trebuie să existe în continuare. În timp ce copiii fac lecții sau se joacă, eu am timp să scriu, iar soțul meu lucrează. În felul acesta, timpul împreună va fi mai valoros.

Rutina a devenit noua mea Biblie. Dacă înainte de a sta în casă, programul meu era destul de haotic de la o zi la alta, lucrurile stau complet diferit acum. Psihologii cu care am vorbit spun că o rutină nouă se creează în 21 de zile. Aveți, în sfârșit, timpul necesar pentru a crea noi obiceiuri. M-am agățat de această rutină pentru a avea un motiv să mă trezesc dimineața și să mă apuc de treabă sau de sport, în unele zile. Gătesc, citesc și aloc serile familiei.

Citește și: Ce trebuie să știți când ieșiți la cumpărături – Ghidul cumpărătorului în vremurile Corona

Găsesc suport în discuții lungi cu familia și prietenii. Pauzele mele preferate sunt cele în care am discuții lungi la telefon cu cei dragi. Mi-am făcut un obicei în a suna prieteni și a-i întreba ce mai fac. În această perioadă este important să fim empatici cu cei care ne sunt dragi, să îi ajutăm cu un sfat dacă au nevoie, dar cel mai important este să îi ascultăm. Toți avem sentimente noi față de această izolare și neprevăzutul care vine o dată cu ea. Un prieten care să te asculte, poate fi colacul tău de salvare.

FOLLOW ME

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Când lumea e cu susul în jos 🙃

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun) pe

Evit știrile negative. Este important să fiu informată. De aceea mă uit de câteva ori pe zi la știri, dar evit să mă expun pentru o perioadă mai lungă de timp informațiilor alarmante. Este greu să faci diferența între știre sau fake news, mai ales dacă le afli din Facebook sau alte rețele sociale. Câteodată, panica din online îți poate crea și ție o anxietate de care nu ai nevoie. Atunci când vreau să aflu ceva, intru pe site-urile de știri în care am încredere și aloc mai puțină încredere informațiilor neverificate.

Mi-am setat ce vreau să fac atunci când se termină pandemia. Blocajul într-un prezent cu multe incertitudini poate fi principala sursă a anxietății. De aceea, eu mi-am propus anumite lucruri pe care le voi face atunci când se termină. Pentru că se va termina. Aleg să mă gândesc, în continuare, la ele și îmi propun pașii pe care îi voi face până acolo. Este ok să îți faci planuri! Ai un motiv să vezi lucrurile bune care se vor întâmpla și nu lucrurile mai puțin bune care se întâmplă acum.

Am început un jurnal al recunoștinței. Am înlocuit lista de lucruri care îmi generează anxietate cu o listă de lucruri bune. În fiecare zi, îmi notez un lucru pentru care sunt recunoscătoare. Faptul că familia mea este sănătoasă, că petrec mai mult timp cu soțul și cu cei mici, că am prieteni pe care mă pot baza și o comunitate extraordinară de oameni care mă urmăresc sunt motivele pentru care eu nu îmi dau voie să privesc această situație dintr-un unghi dramatic.

Vă propun să faceți și voi un plan cu ce veți face în următoarea lună și jumătate și să mi-l trimiteți în comentarii sau să îmi scrieți pe contul de instagram.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Cât încă putem zâmbi, bătălia nu e pierdută 💕😊

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun) pe

Vă invit să urmăriți și rubrica mea nouă, #gatimacasa, în care strâng rețetele voastre preferate ca să ne inspirăm unii de la ceilalți.

Până acum puteți să găsiți acolo:

Pâinici de casă fără drojdie

Rețetă clătite americane cu banane

Rețetă nuci umplute 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

 

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

  

0 comentarii pe “Ce facem încă o lună și jumătate în casă – programul meu pentru depășirea anxietății de izolare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.