De ce era să renunț la dietă

După cum vă spuneam aici, m-am decis să încep o dietă pe care nu am mai testat-o până acum și ca să-mi fie mai ușor am început să o țin alături de câțiva prieteni. Ieri s-au terminat cele 10 zile de mâncat numai 4 cereale și, așa cum v-am promis, am revenit cu un articol în care vă vorbesc despre concluziile mele și ale prietenilor alături de care am ținut dieta Oshawa.

Nu aș fi crezut că poate fi atât de greu să ajung până în ziua a șaptea, dar nu mi-aș fi imaginat că este aproape imposibil să duci această dietă până în ziua a zecea fără să te tăvălești de foame, de poftă de dulce și să reziști tentațiilor care nu se mai terminau.

Am descoperit că poți să te saturi cu atât de puțină mâncare. Și nu pentru că poftele dispar, ci ajungi să crezi că cerealele au un gust foarte bun.

Toți cei care ne-am aventurat să ținem această dietă, am fost, la început, plini de elan. Pe măsură ce zilele au trecut, elanul nostru s-a transformat în animalul pe care îl visam pe grătar alături de o porție de cartofi prăjiți cu mujdei.
Poftim atitudine de oameni serioși 🙂

Sigur vă întrebați cât de greu ne-a fost. A fost greu, mult mai greu decât m-aș fi așteptat.

Dar să vă povestesc pe etape:

Primele trei zile au fost decent de ținut pentru fiecare dintre noi. Orez fiert în apă cu garnitură de grâu copt în sare a fost de multe ori principalul meu fel de mâncare. Deși pare o combinație prea simplă și sărăcăcioasă, vă spun că este foarte gustos dacă o compari cu alte cereale fierte… Am descoperit că grâul copt, după ce este spălat și pus într-o tigaie cu sare, poate fi delicios. La început am zis că voi înlocui floricelele de la film cu grâu copt.

De preparate și idei nu am dus lipsă. Una dintre fete a făcut pâinici din făină de grâu și mei, alta a făcut supă cu găluște din hrișcă.

Băieții au făcut și ei haz de situație, dar au și dat jos din kilograme repede. În primele două zile, unul din cei doi se putea lăuda cu minus 2kg. Ce să vă mai spun, unii mai încrezători, altii mai delăsători, fiecăruia după cum îi „dicta” cântarul.

Vineri, în cea de a cincea zi, eu scăpasem de vreo două kilograme. Moralul era la limita admisă pentru o „ambițioasă”. Fiecare își amintea de bunătățile cu care se desfătase cu câteva zile înainte, dar nimeni nu ceda tentației. Voință cât cuprinde doar la noi pe grup 😉

Am băut multă apă, poate și 3 litri pe zi, dar pe cât am crescut cantitatea de lichid, pe atât am scăzut cantitatea de mâncare solidă. Nah… cât grâu fiert cu sare poți să mănânci? Să faci o pasiune pentru această delicatesă culinară este imposibil. Dacă era o colivă mai ziceam. :))

Deși kilogramele nu s-au lăsat topite așa cum ne așteptam noi, alte semne își făceau apariția pe trupul și în organismul nostru:

  • mâini și picioare umflate
  • gust amar în gură
  • stare de leșin
  • pofta de dulce ne stăpânea din ce în ce mai vizibil

Nu doar pe mine, ci pe noi toți cei care am rezistat până în ziua de duminică.

Trebuie să vă spun că una dintre fete a renunțat. Motivul a fost că ea va slăbi prea repede și frumos, dar după ce va începe să mănânce va pune la loc kilogramele și nu vrea să se chunuie, ci preferă să facă sport, să mănânce sănătos și să dea jos încet, dar sigur. Nu toți am fost la fel de determinați și zăpăciți ca să ținem dieta Oshawa.

Eu, de vineri am plecat la Sinaia. Am dat testul de ambiție și voință pentru că toți cei din grup au mâncat orice au dorit, de la aperitive, feluri principale, supe, ciorbițe, carne și pește, îmi plouă în gură și acum când mă gândesc la fructele acelea de mare. De prăjituri nu mai spun nimic. Când toți se desfătau pe lângă mine, eu am mâncat cuminte orez fiert, iar la desert rondele din grâu expandat. Aproape că nu mă recunosc, dar mai că îmi vine să mă pup cât de ambițioasă m-am dovedit.

Dar duminică.… mi-e și rușine să vă mai povestesc. A fost pentru mine o zi extrem de grea. Mă simțeam foarte rău, slăbită, fără puteri, cu dureri mari de cap. Aceste stări le simțisem încă de vineri, apoi sâmbătă mai intense, dar în cea de a șaptea zi, am simțit că mor. Așa că am cedat. Țin să spun că o contribuție au avut-o și cei de lângă mine, iar soțul meu mi-a tot spun că sunt frumoasă așa cum sunt, că el mă iubește oricum și vrea să mă vadă fericită nicidecum mai slabă cu X kile, dar cu dureri de cap și palidă la față… A nu se înțelege că dau vina pe el.

Acum, fie vorba între noi, fetele, ce altă declarație de dragoste să fie mai frumoasă într-un astfel de moment. Acestea fiind zise, m-am pus la masă și am mâncat puțin. Puțin din aia, puțin din cealaltă și evident că NU am putut trece pe lângă platoul cu prăjituri. Vedeam mini amandinele cum îmi fac cu ochiul și strigă la mine: „Ela, nu ne lăsa aici, suntem delicioase, aromate.” Alta țipa, în gura mare, la mine: „nu îți poți imagina ce textură rafinată am și în ce blat însiropat mă scald”… ce să mai spui în condițiile acestea? Eu nu am crezut așa ceva, deci am vrut să mă conving că amandinele nu se laudă degeaba. Și nu s-au lăudat, erau cele mai bune din câte am mâncat eu vreodată.

Păi ce credeți că asta a fost tot? Nu! Conștiința mă mustra și le-am spun și celorlați că eu am cedat ispitei. Satana care a păcălit-o pe Eva să muște din măr, tot el m-a făcut și pe mine să mușc din amandine. M-am spovedit pe grup. Ce m-a surprins extrem de plăcut a fost că deși fetele se simțeau la fel de rău ca și mine parcă nu ar fi vrut să renunțe la ultimele trei zile. O parte din ele ar fi renunțat, cealaltă ar fi ținut în continuare. Problemele mele abia acum începeau. Conștiința mă mustra, îmi părea rău că am cedat și cum să mai o iau de la început?

Mi-a venit ideea de a o întreba pe Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice ce e de făcut. Ea a zis să țin mai departe ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic. Am introdus-o în grup și au început să curgă întrebările. La fel și răspunsurile medicului. „După prima săptămână apar rezultatele de la detoxifiere. Pentru ca să vă fie bine trebuie să luați cărbune activ. Acesta acționează ca un burete care absoarbe substanțele toxice din organism și ajută la eliminarea lor pe cale naturală. Este un absorbant foarte bun pentru gazele toxice. Pentru a scăpa de dureri și alte stări de rău, luați apă multă și cărbune, 6 pastile pe zi. Această cură mobilizează foarte bine toxinele din depozite care se elimină prin piele, colon. De aceea trebuie să ajutăm eliminarea. ”

Medicul nutriționist ne-a dat dezlegare să bem ceaiuri diuretice, de busuioc, de mușețel, ceai hepatic. Practic, Ruxandra ne-a reamintit ceva ce noi am omis din prima clipă când am hotărât să ținem dieta Oshawa: NU are ca scop principal slăbirea rapidă, ci detoxifierea organismului. Prin eliminarea toxinelor din corp, pielea devine mai fermă, tenul este mai strălucitor și mai curat, celulita și vergeturile dispar, iar kilogramele care dispar sunt un efect secundar.

La câteva ore după ce le spusesem prietenilor că am cedat și după sfaturile primite de la medic, am revenit pe grup și le-am spus că eu vreau să țin și cele trei zile care mai rămăseseră.

După ce am terminat cura de detoxifiere sunt mai fericită ca niciodată. Mi-am dovedit că pot orice îmi propun, mă simt mult mai energică chiar dacă nu mai beau cafea, dorm mai bine, tenul meu parcă radiază, nu mai am poftă de dulciuri așa cum aveam înainte și cel mai important, sunt mai ușoară. Deși cântarul arată numai două kilograme, eu ma simt mult mai ușoară.

Acum, că v-am povestit prin ce am trecut eu și cât de greu mi-a fost, vreau să spun că a contat mult că am fost în acest grup alături de mai mulți prieteni. Unii au abandonat după primele zile, printre care și sora mea. Una dintre fetele care au abandonat mi-a spus la finalul celor 10 zile că îi pare rau pentru că „nu am avut suficientă motivație, prea multe tentații în frigider, poftele au fost mai puternice ca voința mea, dar acum, când văd ce spuneți voi, ambițioșii îmi pare rău că am cedat. Sigur este o cură pe care de unul singur nu ai cum să o ții sau e mai ușor când ai susținere. Dacă veți mai repeta experința, voi ține și eu. Vă felicit din toată inima și mă bucur de rezultatele voastre.”

Experiența mea după 10 zile de regim „în grup”, pot spune că a fost una dintre cele mai neobișnuite , dar și foarte interesante pe care le-am trăit până la vârsta aceasta.

Dar celelalte persoane au rezistat până la capăt și au fost de acord să împărtășească cu voi experianța lor.

F. „Luni: prima zi a fost ușoară chiar dacă au mai existat momente când deschideam frigiderul… din reflex.
Marți: durere mare de cap, dar ambiția de a merge mai departe și chiar de a susține grupul ambițioșilor a fost și mai mare.
Miercuri: rezultate bune la cântar, dar au apărut și primele bubițe pe față. Se uscau buzele chiar dacă nu aveam după ce bea apă!
Joi: aceleași simptome cu buze uscate, cred că o parte din toxine s-au gândit să iasă pe față.
Vineri: s-a stabilizat greutatea, dar și bubițele pe față, nu îmi era foame, dar mă gândeam cu groază la weekend. Oare ce voi face?
Sâmbătă și duminică au fost cele mai luuungi zile din tot regimul. Aveam impresia că nu se mai termină!
Luni: odată reluat ritmul normal de muncă, reintrând în activitățile cotidiene toate au mers ca la carte.
Marți și miercuri cred că mi-a fost cel mai greață din cauza mâncării (doar hrișcă)
Pentru mine a fost o experiență și m-a ajutat să învăț cum să îmi organizez mai bine timpul în raport cu mesele zilnice. Nu mai simt nevoia de cafea dimineața și nu în ultimul rând, am descoperit cât de minunat este să am alături prieteni ca voi, cei care m-ați ajutat să ajung până aici.”

Y. „Mi s-a lipit stomacul și de 3-4 zile nu mai pot mânca. Simt că mi s-a resetat sistemul și că nu este o neapărată nevoie să mănânc zilnic ca să exist. Nu mai e nevoie de o mulțime de combinații de gusturi. Cred că am slăbit aproximativ 9 kilograme per total, dar nu asta este ceea ce contează. Important e că am învățat să îmi controlez foamea și nu am pățit nimic. Concluzia mea după cele 10 zile e că pot mânca odată la 2-3 zile, că așa e mai bine și mai sănătos pt mine.”

G. “Eu vreau să ne felicit pe toți pentru ambiția noastră! Suntem chiar foarte buni. Și modești 😛
Clar nu ne mai suportăm de cât de buni suntem și cât de bine arătăm acum. Concluzia mea după 10 zile… Pff … Prima zi a fost groaznică. Am avut o durere de cap insuportabilă. Tensiunea mea era 8.4, nici nu puteam conduce. Așa că am introdus cafeaua. Apoi am intrat în horă și am tot răbdat cu stoicism, dar nu am murit. Am suportat OK. Și ziua de duminică a fost horror!! După cum v-am mai spus, aș fi ucis pentru ceva dulce! Am hotărât că după o pauză de 5 zile voi face dietă din nou această dietă.”


PS: Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!
Hai cu mine pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.