Ne ajută suplimentele proteice să slăbim?


Cerințele de proteină diferă în funcție de vârstă, activitate fizică și obiective

Multe și nebănuite sunt soluțiile alimentare la care apelăm în cursa noastră pentru a atinge greutatea ideală, pentru a ne transforma corpul, a ne reseta organismul și pentru a trăi, în esență, sănătos. Personal, am ajuns de mult la concluzia că nu există diete-minune, alimente și ceaiuri miraculoase, care te ajută să slăbești în patru zile și că, la urma urmei, totul ține de disciplină, moderație, alimentație variată și sport.

M-am întrebat, însă, recunosc, cam care este locul pe care îl ocupă în harta unei alimentații sănătoase suplimentele proteice, precum diferitele batoane și prafuri. În fapt, întrebarea care nu-mi dă pace este cât de mult ajută acest gen de produse în procesul de slăbit. Și am găsit chiar mai multe răspunsuri, cu ajutorul lui Aram Paronian, instructor de fitness la Sky Wellness: “Proteina este unul dintre cei mai sățioși nutrienți, ce poate ține de foame o perioadă lungă de timp. Batoanele și prafurile proteice pot avea rezultate în programul de slăbire, atâta timp cât acestea sunt echilibrate cu alte alimente sănătoase, sărace în calorii.”

Așadar, iată că, dacă găsim calea de mijloc, acești “ajutători” ne pot deveni chiar aliați, mai ales dacă suntem adepții unei diete vegane sau vegetariene.  “Calea de mijloc” este, însă, o sintagmă de care e bine să ținem cont în această ecuație, pentru a determina cantitatea corectă de astfel de suplimente proteice pe care e bine să o aducem în corp. Și, după cum ne explică Aram,  “cantitatea corectă este determinată de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, nivelul de activitate fizică, masă musculară și obiectivele fiecăruia. Cerințele de proteină sunt crescute în mod semnificativ la persoanele care sunt active fizic, precum și la persoanele în vârstă sau la cele care sunt în recuperare de pe urma diferitelor leziuni. Persoanelor active le este recomandat în jur de 1.5-2.2gr de proteină/kg de corp, persoanelor obișnuite, aproximativ 55-90gr, în cazul bărbaților și 45-47gr, în cazul femeilor”.

Așa cum probabil mulți dintre voi știți deja, unele dintre aceste batoane sau prafuri sunt recomandate fie pentru a suplini o masă, fie înainte sau după mersul la sală, însă în oricare dintre aceste variante, trebuie să urmărim un obiectiv clar: dacă dorim creșterea masei musculare, atunci le consumăm înainte și după antrenament. Dacă dorim pierderea în greutate, atunci apelăm la suplinitoare de mese.


Consumul de proteină, însă, indiferent de sursa din care provine, nu este lipsit încă de controverse:  “S-a spus că o dietă bogată în proteine poate provoca leziuni renale și osteoporoză. Cu toate acestea, nimic nu este susținut de știință. De fapt, s-a demonstrat că un aport mai mare de proteine reduce tensiunea arterială și ajută la lupta împotriva diabetului, care sunt doi dintre principalii factori de risc pentru boli de rinichi”, ne spune Aram.

Proteinele din alimente traditionale sunt cele mai sanatoase

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

În ciuda faptului că suplimentele proteice nu sunt neapărat o soluție nocivă, calea tradițională a consumului de proteine rămâne și calea cea mai sigură.  Aici intră proteina de origine animală, care oferă toți aminoacizii esențiali în raportul potrivit pentru ca noi să profităm de ele: carne, peste, ouă, lactate:  “Dacă le consumați în fiecare zi, atunci aveți o alimentație corectă în ceea ce privește proteinele. Dacă nu mâncați alimente de origine animală, atunci este un pic mai dificil pentru a obține toate proteinele și aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul vostru. Caz în care puteți apela la produse precum quinoa, broccoli sau nuci”.

 


4 comentarii pe “Ne ajută suplimentele proteice să slăbim?

 1. Marian Geamănu says:

  About…
  Cred în ceea ce fac: DEJA O MINUNE

  În definitiv, comunicarea este cea mai mare cucerire a lumii moderne. O altă minune, tehnologică chiar.
  Dar, a gândi să instruiești, să… „construiești” OAMENI,…
  Deja accede la magistral. Felicitări din toată inima!

 2. Marian Geamănu says:

  About…
  Cred în ceea ce fac: DEJA O MINUNE

  În definitiv, comunicarea este cea mai mare cucerire a lumii moderne. O altă minune, tehnologică chiar.
  Dar, a gândi să instruiești, să… „construiești” OAMENI,…
  Deja accede la magistral. Felicitări din toată inima!

 3. AndreiM says:

  „Aram Paronian, instructor de fitness la Sky Wellness” => “S-a spus că o dietă bogată în proteine poate provoca leziuni renale și osteoporoză. Cu toate acestea, nimic nu este susținut de știință. De fapt, s-a demonstrat că un aport mai mare de proteine reduce tensiunea arterială și ajută la lupta împotriva diabetului, care sunt doi dintre principalii factori de risc pentru boli de rinichi”, ne spune Aram.”

  Serios, ce cunostinte medicale si de alimentatie are un instructor de fitness? Cine descompune proteinele in corpul uman si ce rezulta din descompunerea lor? Trebuie sa fii cel putin credul sa nu crezi ca-ti va afecta macar rinichii in cativa ani un consum ridicat de proteine.

 4. AndreiM says:

  „Aram Paronian, instructor de fitness la Sky Wellness” => “S-a spus că o dietă bogată în proteine poate provoca leziuni renale și osteoporoză. Cu toate acestea, nimic nu este susținut de știință. De fapt, s-a demonstrat că un aport mai mare de proteine reduce tensiunea arterială și ajută la lupta împotriva diabetului, care sunt doi dintre principalii factori de risc pentru boli de rinichi”, ne spune Aram.”

  Serios, ce cunostinte medicale si de alimentatie are un instructor de fitness? Cine descompune proteinele in corpul uman si ce rezulta din descompunerea lor? Trebuie sa fii cel putin credul sa nu crezi ca-ti va afecta macar rinichii in cativa ani un consum ridicat de proteine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.